fbpx

Blog

Krewetki z pomidorem i cukinią

Dzielę się dzisiaj z Wami, moim ulubionym i bardzo szybkim przepisem, który w pierwszym etapie programu, tak naprawdę może być posiłkiem na śniadanie ale też na obiad – po zwiększeniu porcji białka (czyli krewetek).
🍤🍅🥒Krewetki z pomidorem i cukinią 🍤🍅🥒
Serdecznie polecam ten przepis, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania.
Propozycja na 2 porcje 🍽 🍽
🍤🍅🥒 Składniki:
Surowe/mrożone gotowe krewetki, bądź w pancerzykach do obrania (ok 200 g na dwie porcje – w przypadku śniadania; w przypadku obiadu będzie to 400 g na dwie porcje)
– czosnek 3 ząbki,
-papryka chilli w przyprawie,
-2-3 łyżki oleju (oliwy z oliwek, oleju kokosowego – jak wolisz)
-1-2 świeże dojrzale pomidory,
-1 cukinia
Możesz użyc także sałaty np masłowej, aby na niej ułożyć całą kompozycję.
🥄🔪Przygotowanie:🔪🥄
-Krewetki jeśli są w pancerzykach – obieramy i czyścimy,
-czosnek obieramy i wyciskamy do miseczki,
-na patelce teflonowej, rozgrzewamy np oliwę z oliwek lub inny olej,
-wrzucamy na nią czosnek i przyprawy,
-dodajemy obrane krewetki i podsmażamy je 3-5 minut z obu stron, aż zrobią się białe i chrupiące,
-dorzucamy pokrojoną w prążki cukinię (może być obrana lub nie obrana, jak wolisz),
-w tym czasie, kroimy pomidora i wrzucamy do miseczek lub na talerze,
-kiedy krewetki i cukinia zmiękną, wyciągamy je i dodajemy do pomidorka.
Pysznie i szybko 😉 życzę smacznego!🍤🍅🥒
Śledź mnie również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram