fbpx

Blog

Leczo z cukinii z pulpetami lub krewetkami

Leczo z cukinii z pulpetami lub krewetkami 🥒🍤

Leczo warzywne świetnie sprawdza się w zimne dni, a jego kolorowy, smaczny wygląd zachęca do smakowania.
🍽 Porcja: 3 osoby/3 dania
🥗 Potrzebne składniki:
❇️ pół cebulki
❇️ pół czerwonej papryki
❇️ pół żółtej papryki
❇️ pół cukinii
❇️ pół batata
❇️ pieprz
❇️ 400g mięsa mielonego wołowego
❇️ olej roślinny
❇️ przyprawy do mięsa mielonego według uznania
❇️ szklanka wody
🍴 Sposób przygotowania:
👉 Cebulę obieramy i podsmażamy w garnuszku.
👉 Papryki i cukinię kroimy w kosteczkę.
👉 Batata obieramy i również kroimy w kostkę.
👉 Przygotowane bataty wrzucamy do garnuszka z cebulą i doprawiamy pieprzem.
👉 W tym czasie, mięso przyprawiamy i układamy z niego kuleczki. Podsmażamy je nastepnie na osobnej patelce z odrobiną oleju.
👉 Dodajemy cukinię, dolewamy szklankę wody i dusimy w garnku, aż warzywa zmiękną.
Na talerz wykładamy leczo oraz kuleczki z mięsa. To idealny przepis na obiad. Natomiast, łącząc leczo z podsmażonymi na oleju krewetkami i odrobiną świeżej pietruszki, możemy wykorzystać leczo na śniadanie. Spójrz jak pysznie wyglądają obie opcje 🙂
Śledź mnie również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram