fbpx

Blog

Papryka nadziewana farszem

🌶 Papryka nadziewana farszem

Odpowiednia na każdym etapie programu – większa na obiad, a mniejsza na śniadanie – ze względu na zawartość gramową mięsa (śniadanie 100g, obiad 200g)
🍽 Porcja: dla 2 osób
🥗 Potrzebne składniki:
✅ dwie papryki (na pierwszym i drugim etapie tylko żółta)
✅ 200 – 400 g mięsa mielonego (w zależności czy robimy na śniadanie czy na obiad)
✅ 4 pieczarki
✅ pół cebuli
✅ pół łyżeczki – łyżeczka mielonego czosnku
✅ pół łyżeczka – łyżeczka pieprzu
✅ szczypta curry
✅ pół sera mozzarella (tylko na trzecim etapie)
✅ 2-4 łyżki oliwy lub oleju
✅ 150 g sałaty np masłowego lub roszponki, rukoli.
🍴Sposób przygotowania:
👉 Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
👉 Wrzucamy na rozgrzaną z olejem patelnię, dodajemy szczyptę curry i podsmażamy.
👉 W tym czasie, wycinamy szypułki papryk i czyścimy je wewnątrz pozostawiając je w całości, jak miseczki.
👉 Mięso doprawiamy czosnkiem i pieprzem oraz podsmażamy kilka minut na oleju.
👉 Mięso mieszamy z pieczarkami i cebulą oraz nadziewamy nami papryki.
👉 Ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy na górze papryczek.
👉 Papryki wkładamy w naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 15 minut i 180 stopni. Serek powinien się delikatnie zapiec i zarumienić. Podajemy na sałacie.
👩🏽‍🍳 Smacznego!
Śledź mnie również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram