fbpx

Blog

Sałatka z krewetkami, cukinią i pieczarkami

Sałatka z krewetkami, cukinią i pieczarkami 🍤🥒🍅

Dla mnie, taka sałatka jest idealnym rozwiąznaiem na śniadanie, ale też po zwiększeniu porcji białka, w postaci krewetek, może stanowić obiad.
🍽 Porcja: dla jednej osoby
🥗 Potrzebne składniki:
❇️ 100 -150 g krewetek świeżych lub mrożonych
❇️ jeden pomidor
❇️ pół małej cukinii
❇️ jedna duża pieczarka
❇️ łyżka oliwy z oliwek
❇️ czosnek mielony
❇️ pieprz cayeene
❇️ mieszanka pestek: dynia, pinia, sezam – najlepszy jest czarny, pikatny do krewetek
❇️ świeża natka pietruszki
🍴Sposób przygotowania:
👉 Krewetki jeśli są zamrożone, polać ciepłą wodą i zdjąć pancerzyki. Jeśli świeże, oczyścić z pancerzyków.
👉 Do garnka wlać łyżkę oliwy i na rozgrzaną wrzućic na 3 minuty krewetki, posypując pieprzem cayeene (nie za dużo, bo jest pikantny).
👉 Cukinię pokroić w plastry i połówki lub ćwiartki, a pomidora i pieczarkę, w cząstki – tzw. ósemki.
👉 Pomidora wrzucamy do miseczki, a cukinię i pieczarkę do garnka. Dodać mielony czosnek i przykryć pokrywką na 2 minuty.
👉 Posiekać natkę pietruszki.
👉 Po około 2 minutach, kiedy cukinia i pieczraki zmiękną, a krewetki będą miałe i miękkie, wrzucić zawartość garnka do miseczki, na pomidory, razem z uzyskanym w garnku sosem. Wymieszać wszytsko i wrzucić odrobinę pestek oraz posypać natką pietruszki.
Smacznego! ☺️
Śledź mnie również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram